Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Kabrita Nederland

Alles wat je moet weten over het vaderschapsverlof

Alles wat je moet weten over het vaderschapsverlof

Word jij binnenkort vader en wil je alles weten over het vaderschapsverlof? Sinds augustus 2022 is het verlof voor vaders uitgebreid. Had je eerder maar recht op twee dagen, inmiddels zijn dat vijf weken. Een grote erkenning voor de rol van vaders bij de hechting, ontwikkeling en verzorging van hun baby. In dit blog vertellen we alles wat je moet weten over het vaderschapsverlof 2023: van hoe je het aanvraagt tot wat je moet doen als je ziek wordt tijdens het verlof.

Vaderschapsverlof, wat is het ook alweer? In de volksmond noemen we het vaak zo, maar officieel heet het geboorteverlof. Andere termen die vaak gebruikt worden zijn kraamverlof en partnerverlof. Maar in alle gevallen gaat het om verlof voor partners die in loondienst werken. In dit artikel gebruiken we vooral de eerste term; je staat tenslotte op het punt om vader te worden!

Hoe je vaderschapsverlof aanvraagt op je werk

Het aanvragen van vaderschapsverlof op je werk, is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je als vader straks de tijd hebt om voor je pasgeboren baby te zorgen. Een stap die misschien best spannend voor je is. Tenslotte is het nog lang niet overal gebruikelijk (helaas!) dat mannen verlof opnemen. Gelukkig heb je nu ook de wet aan je zijde.

Vaderschapsverlof aanvragen doe je het liefst zo vroeg mogelijk in de zwangerschap, maar tenminste twee maanden voor de geboorte. Zo hebben jij en de werkgever voldoende tijd om je voor te bereiden op het aanstaande verlof. Bespreek bijvoorbeeld wanneer je verwacht dat het verlof begint en wanneer je weer terug denkt te zijn. Leg eventueel ook uit waarom je het belangrijk vindt om er in deze periode voor je kind en partner te zijn.

Nadat je het partnerverlof hebt aangevraagd bij je werkgever, dient deze de aanvraag in bij het UWV. Dit is de instantie die het vervolgens uitkeert aan jou.

Hoe lang duurt vaderschapsverlof?

Het vaderschapsverlof is bedoeld om vaders de gelegenheid te geven om te wennen aan hun nieuwe rol als ouder, om tijd door te brengen met hun pasgeboren baby en om de moeder zo veel mogelijk te ondersteunen bij haar herstel.

In Nederland heeft daarom elke vader recht op minimaal vijf verlofdagen. Deze kunnen direct na de bevalling gebruikt worden (aan één stuk of als vijf losse dagen), maar dienen wel binnen vier weken na de geboorte opgenomen te worden.

Naast deze vijf dagen vaderschapsverlof, hebben vaders recht op aanvullend geboorteverlof. Daarmee kun je het verlof verlengen tot maximaal vijf weken. Wil je hier gebruik van maken, dan moet dit binnen zes maanden na de bevalling. In deze periode is de uitkering zeventig procent van het laatst verdiende loon.

Wat als je ziek wordt tijdens vaderschapsverlof?

Ziek zijn tijdens je vaderschapsverlof? Laten we hopen dat het je niet gebeurt en dat je heerlijk kunt genieten van je kleintje. Maar mocht je wel ziek worden tijdens het verlof, dan is er gelukkig ook geen man overboord. Ziekte is een ‘onvoorziene omstandigheid’.


Neem in ieder geval zo snel mogelijk contact op met je werkgever en wees open over hoe het met je gaat. Het helpt jullie om samen tot de beste beslissing te komen: het vaderschapsverlof stopzetten en later hervatten, of het partnerverlof omzetten naar ziekteverlof. Wat jullie ook besluiten, leg de nieuwe afspraken ook vast op papier. Zo heb je altijd iets om op terug te vallen.

Verdere regels rondom vaderschapsverlof 2023

In de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (Wet WIEG) staan alle regels rondom het vaderschapsverlof 2023 beschreven. De belangrijkste punten hebben we alvast op een rij gezet:

  • Verlof voor alle partners

Als Kabrita richten wij ons hier op de vaders. Maar het geboorteverlof geldt voor zowel mannen als vrouwen die – naast de moeder – de baby erkend hebben. Twijfel je of je in aanmerking komt voor geboorteverlof? Kijk dan even op rijksoverheid.nl

  • Fulltime en parttime

Alle vaders en partners in loondienst hebben recht op vaderschapsverlof; het maakt niet uit of je fulltime of parttime werkzaam bent. Als zelfstandige kom je helaas niet in aanmerking.

  • Meerling en verlof

Ook als je meerdere kinderen tegelijk verwacht, blijft de duur van het (aanvullend) vaderschapsverlof hetzelfde.

  • Werkgevers mogen geen eisen stellen

Werkgevers mogen geen eisen of voorwaarden stellen aan het verlof. Iedereen heeft recht op minimaal vijf werkdagen én het aanvullend geboorteverlof tot maximaal vijf weken.

  • Flexibel vaderschapsverlof

Het (aanvullend) verlof hoef je niet aan één stuk achter elkaar op te nemen. In overleg met je werkgever kan dit ook flexibel ingezet worden. Overleg vooral wat wenselijk is voor alle partijen.

  • Vaderschapsverlof en ouderschapsverlof

Vaderschapsverlof en ouderschapsverlof zijn twee verschillende regelingen met ieder een eigen doel. Iemand kan zowel het één als het ander opnemen, waardoor het naast elkaar loopt. Kijk ook hiervoor op rijksoverheid.nl

  • Verlof kan vervallen

Neem je de eerste vijf dagen niet op binnen een periode van vier weken na de geboorte, dan vervalt helaas jouw recht op verlof. Ook het recht op aanvullend verlof kan vervallen, als er binnen zes maanden (na de bevalling) geen gebruik van wordt gemaakt.

  • Vaderschapsverlof en vakantiedagen

Het totale vaderschapsverlof (inclusief aanvulling) heeft geen invloed op de opbouw van vakantiedagen. Hoeveel vakantiedagen je minimaal hebt, is tenslotte vastgelegd in de wet. Wat er met de eventuele opbouw van extra vakantiedagen gebeurt, is per cao en werkgever verschillend. Check daarom altijd wat de afspraken hierover zijn op jouw werk.

  • Geboorteverlof en pensioen

In de wet staat helaas niets over pensioenopbouw tijdens de verlofperiode. Wil je weten of de opbouw van jouw pensioen doorloopt gedurende het geboorteverlof, trek dan aan de bel bij je werkgever of pensioenaanbieder.

Lees ook: de ultieme gids tot het vaderschap

Meer weten over vaderschapsverlof 2023?

Als Kabrita zijn we blij met de uitbreiding van het vaderschapsverlof. Het geeft jou als vader de mogelijkheid om te wennen aan de nieuwe situatie. Om je nieuwe rol vorm te geven en een hechte band op te bouwen met je baby.

Wil je meer weten over het vaderschapsverlof in 2023? Zijn er vragen onbeantwoord of twijfel je over het wel of niet opnemen van het verlof? Neem contact op met ons; we helpen je heel graag.

Wil je je alvast inlezen over de ontwikkeling van je kindje? Bekijk dan onze babykalenders.

Kabrita flesvoeding van geitenmelk

Wist je dat er wereldwijd meer geitenmelk wordt gedronken dan koemelk? In Nederland is dat zeker anders! Kabrita flesvoeding is een standaard flesvoeding, op basis van geitenmelk. Geitenmelk is van nature mild en vormt een goede basis voor flesvoeding. Kabrita Opvolgmelk en Peutermelk brengen de mildheid van Nederlandse geitenmelk samen met waardevolle ingrediënten zoals DHA* Omega-3 vetzuren en GOS voedingsvezels. Dat maakt Kabrita een geschikte keuze voor baby's en peuters.

*Zoals voorgeschreven door de wetgeving voor alle opvolgmelk en peutermelk