Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Kabrita Nederland

Babykalender: 9 maanden

Zodra je baby 9 maanden is, wordt de wereld met flinke stappen groter. Jouw kleintje gaat zich steeds makkelijker bewegen. Zelfstandig zitten, optrekken aan een stoel of tafel en rondkruipen door het hele huis: het hoort er vanaf nu allemaal bij. Ook mentaal heeft je baby een flinke groeispurt: de wereld is steeds beter te begrijpen.

Waarschijnlijk zit jouw baby van 9 maanden al zelfstandig. Zittend zie je nu eenmaal veel meer dan liggend. De kans is dus groot dat jouw kleintje regelmatig op de uitkijk zit om de wereld eens goed in zich op te nemen. Zodra jouw dreumes zelfstandig zit, kan hij of zij in een buggy in plaats van in een kinderwagen. Dit is ook het moment om de eerste fietstochtjes te maken met je baby in een fietsstoeltje. 

Je baby gaat zich steeds makkelijker verplaatsen. Zodra je kindje 9 maanden is, komt er een flinke tempoversnelling om de hoek kijken. Je komt soms oren en ogen tekort om bij te houden waar je kleintje nu weer naartoe is! Al kruipend, tijgerend of misschien zelfs al voorzichtig stappend langs tafels en stoelen ontdekt je baby het hele huis. Hoog tijd dus om gevaren op tijd te doorzien! Staan er gevaarlijke objecten binnen handbereik van je dreumes? Zijn de traphekjes in orde? En kunnen er dingen omvallen als je baby zich optrekt?

Rond de 9 maanden wordt de fijne motoriek van jouw baby preciezer. Dingen aanwijzen, aanraken en oppakken is binnenkort geen enkel probleem meer. Jouw kleintje kan zijn of haar handen steeds beter onafhankelijk van de armen en onafhankelijk van elkaar bewegen. Dit betekent dat jouw baby twee dingen tegelijk kan, zoals speelgoed oppakken terwijl hij of zij al iets anders in de andere hand heeft. Let er vanaf nu goed op dat er geen gevaarlijke dingen binnen handbereik staan, zoals schoonmaakmiddelen of dingen waar een baby zich aan kan bezeren.

Het eerste kusje: daar zit je op te wachten! Vanaf ongeveer 9 maanden kun je er eindelijk eentje terugkrijgen. Je baby begrijpt dat een kusje een uiting van liefde is en wil jou er dolgraag eentje geven. De eerste pogingen zien er ongeveer als volgt uit: jouw baby buigt met zijn hoofd naar voren, geeft kopjes zoals een kat dat ook doet en drukt zijn (open) mond tegen je aan. Dat lijkt nog niet echt op de kusjes die jij jouw kleintje geeft, maar we durven wel te zeggen dat jij er dolgelukkig van wordt! 

Je baby heeft steeds meer capaciteit om dingen te leren, te begrijpen en te ontdekken. Kindjes van 9 maanden zetten hier een grote stap in: ze kunnen bijvoorbeeld objecten in categorieën plaatsen. Dit betekent dat je baby gaat begrijpen dat een hond iets heel anders is dan een blokkendoos of speelgoedauto. Samen met je dreumes leren is ontzettend leuk. Dit zijn dingen die je samen met je kleintje kunt doen om de mentale ontwikkeling te ondersteunen:

- Ontdek samen de wereld om je heen. Zo stimuleer je het herkennen van objecten en leert je kindje in welke categorie ze thuishoren.

- Benoem veel dingen die je ziet, zodat je kleintje begrijpt wat ze betekenen.

- Leer je baby wat geven en nemen is. 

Geef je baby complimentjes als hij of zijij iets goed doet. Dat motiveert enorm! Van al dat leren kunnen babies wel wat sneller moe worden. Is je dreumes wat huilerig? Geen paniek, dat is eigenlijk een goed teken: hij of zij heeft veel bijgeleerd vandaag!

Baby's van 9 maanden slapen gemiddeld nog één of twee keer overdag. Die middagdutjes hebben ze echt nodig, omdat kindjes van deze leeftijd steeds meer leren. Van al dat leren wordt je moe! Is je kindje overdag moe? Twijfel dan niet om hem of haar even lekker te laten slapen. Slapen is hartstikke belangrijk, omdat je kleintje alle nieuwe dingen dan kan verwerken. Het is dus alleen maar gezond om af en toe een dutje te doen. 

Je kindje krijgt steeds meer een eigen mening en een eigen wil. Dit betekent dat het opvoeden gaat beginnen! Je dreumes ontwikkelt een karakter. Vaak is dat leuk, maar niet iedere karaktertrek is even leuk. Net als iedereen zoekt jouw baby grenzen op. Hij of zij zal soms koppig zijn, dingen doen die jij niet leuk vindt en grenzen opzoeken. Misschien heb je daar nog niet eerder mee om moeten gaan. Eén van de belangrijkste vuistregels is om je baby de kans niet te geven om dingen te doen waarvan jij niet wilt dat het gebeurt. Leg bijvoorbeeld geen afstandsbediening binnen handbereik als je niet wilt dat je baby die te pakken krijgt. 

Wat eten baby'sbabies van 9 maanden? Je dreumes heeft steeds meer vaste voeding nodig. Rond de 9 maanden kun je het menu uitbreiden met een extra maaltijd. Je baby eet dan bijvoorbeeld één keer brood en één keer warm. Geef je kleintje nu ook water of (lauwe) thee om zeker te zijn dat hij genoeg drinkt. Naast al dit nieuwe eten en drinken heeft een baby van 9 maanden nog wel twee tot drie keer per dag fles- of borstvoeding nodig. Wat betreft het voedingsschema van een baby van 9 maanden is het vooral belangrijk om het tempo van jouw baby aan te houden. Heb je het gevoel dat hij nog niet toe is aan veel vast voedsel? Wees dan niet bang om iets langer door te gaan met flesvoeding en overleg met het consultatiebureau wat je het beste kunt doen.