Doorgaan naar artikel

Gratis bezorgd in Nederland en België

Levering binnen 1-2 werkdagen

Kabrita Nederland

Griep en koorts baby

Griep en koorts baby

Wanneer de ‘r’ weer in de maand zit, is de kans op griep stukken groter. Ook je baby is in deze maanden vatbaarder voor griep. Vervelend! Griep is – net als een verkoudheid – een infectie van de luchtwegen. De symptomen bij griep zijn alleen anders. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil tussen een verkoudheid en griep is, wat je kunt doen als je kindje griep heeft en hoe je omgaat met een baby die koorts heeft.

Griep bij je baby wat houdt dat in?

Griep wordt vaak in één adem genoemd met verkoudheid, maar griep is wel degelijk iets anders. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en komt vaak voor in het najaar, of vroeg in het voorjaar. Griep kan je kindje oplopen door besmette lucht in te ademen of via lichamelijk contact, eigenlijk net als bij verkoudheid.

Is griep bij baby's besmettelijk?

Griep is erg besmettelijk. Het wordt snel overgedragen via deeltjes in de lucht en ook heeft je baby een griepje zo te pakken wanneer hij in contact staat met anderen die het griepvirus met zich meedragen. Kindjes die naar een kinderdagverblijf, gastouder of crèche gaan, hebben meer kans om griep op te lopen. Griep verspreidt zich snel wanneer mensen dicht op elkaar zitten. Ook is griep overdraagbaar via speeksel. En laat baby’s nou regelmatig speelgoed in hun mondje stoppen en dit met elkaar uitwisselen.

Griepepidemie

Hebben veel mensen tegelijkertijd griep? Dan spreken we van een griepepidemie. Er is sprake van een epidemie wanneer er minstens twee weken achter elkaar 51 op de 100.000 mensen griepverschijnselen hebben. Het is niet zo vreemd dat jouw kindje tijdens een epidemie de griep ook te pakken krijgt: 30% van de baby’s krijgt in deze periode griep.

Lees ook: Verkoudheid en RS Virus

Symptomen van griep bij je baby

Griep lijkt qua symptomen erg op een verkoudheid. De symptomen zijn alleen iets heviger. Je kindje heeft er meer last van. Je herkent griep aan:

  • Een snotneus
  • Veel hoesten
  • Slechte eetlust
  • Koude rillingen
  • Koorts
  • Veel huilen
  • Hangerig zijn
  • Veel willen slapen

Wat je niet kunt zien, maar waar baby’s met griep ook last van kunnen hebben zijn hoofdpijn, spierpijn en keelpijn. Over het algemeen is griep niet ernstig. Het is vooral heel vervelend voor je baby. Omdat je kleintje nog niet kan vertellen wat hij precies voelt, zal de griep zich voornamelijk uiten in huilen en hangerig zijn. Toch dien je een griepje goed in de gaten te houden, want er is kans op het ontwikkelen van ernstigere aandoeningen, zoals een longontsteking.

Griep en nu?

Griep is een virusinfectie. Dit betekent dat de griep het lichaam zelf weer moet verlaten; er is geen medicijn voor. De beste remedie is rust. Hou je kindje het liefst binnen en laat ‘m slapen wanneer hij dat wil. Om te voorkomen dat je baby uitdroogt, is het belangrijk hem extra te laten drinken. Dit kan water zijn, maar bijvoorbeeld ook een extra bekertje Kabrita-geitenmelk.

Om het aantal grieperige dagen te verkorten, kun je verder:

  • Je handen en die van je baby zoveel mogelijk wassen. Dit houdt bacteriën buiten de deur en voorkomt verdere besmetting.
  • Je baby niet te warm kleden. Ook als hij rilt, is het verstandig om luchtige, katoenen kleding te kiezen. Rillen betekent niet automatisch dat je baby het koud heeft.
  • De verwarming niet te hoog zetten. Een kamer van maximaal 20 graden is prima.

Symptomen verzachten

Een snotneus is te verzachten door het neusje van je baby leeg te halen met een speciaal neuspeertje. Hierdoor kan hij vrijer ademhalen en prettiger slapen. Tegen keelpijn en hoest zijn speciale hoestdrankjes voor baby’s te koop. Deze verzachten de keel en gaan droge hoest tegen. Heb je het idee dat je baby spier- of hoofdpijn heeft? Een paracetamol brengt wat verlichting. Hou de dosering aan voor de leeftijd en het gewicht van je baby. Dit staat op de verpakking aangegeven.

Wanneer heeft een baby koorts?

Voelt je baby warm of gloeiend aan? Een thermometer kan je exact vertellen wat de temperatuur van je baby is en of hij koorts heeft. De meest betrouwbare manier van meten is via de anus. Een elektrische thermometer geeft op tienden aan hoe hoog de lichaamstemperatuur van je baby is.

  • 37°C = normale lichaamstemperatuur
  • tussen de 37,5°C en 38°C = verhoging
  • tussen de 38°C en 40°C = koorts
  • vanaf 40°C = hoge koorts

Bij koorts is het belangrijk dat je baby goed drinkt. Leg je kindje extra aan of geef ‘m extra opvolgmelk of water. De geitenmelk van Kabrita is een goede keuze, hier kun je gerust een extra bekertje van aanbieden.

Omgaan met koorts baby

Net als voor griep geldt voor koorts dat verhoging of koorts onschuldig is. De warmte moet het lichaampje van je baby vanzelf verlaten. Wil je kindje niets eten? Maak je hier niet teveel zorgen om, want het is normaal dat de eetlust van je kindje minder is. Het is veel belangrijker dat je kleintje goed blijft drinken om uitdroging te voorkomen. Laat je baby verder voldoende rusten. Dit hoeft niet per se in bed, je kunt je baby ook bij je dragen. Geef je kindje tot slot wat extra aandacht; je zult merken dat hij hier behoefte aan heeft.

Wanneer moet ik naar de dokter met koorts?

Er zijn gevallen waarin het verstandig is toch aan de bel te trekken. Schakel de huisarts in wanneer:

  • Je baby jonger is dan drie maanden.
  • De koorts langer dan drie dagen aanhoudt en maar niet afneemt
  • Je baby niet wil drinken
  • Je baby moet overgeven, diarree krijgt of van huidskleur verandert
  • Je kindje na een aantal koortsvrije dagen opnieuw (hoge) koorts krijgt
  • Je baby benauwd is en moeite heeft met ademhalen
  • Je kindje suf is en moeilijk wakker te krijgen is
  • Je kindje een koortsstuip krijgt. Bij een koortsstuip gaat je baby schokken en ‘trekken’ met z’n armpjes en beentjes.

Griep en koorts zijn in principe onschuldig. Je kunt er weinig aan doen, behalve de symptomen voor je kindje verzachten. Tot de tijd dat de griep of koorts het lichaam van je baby verlaten heeft, is het vooral een kwestie van goed rusten, veel drinken en je baby wat meer vertroetelen. Hou de griep te allen tijde in de gaten. Bij sommige griepvirussen is de kans op een longontsteking of andere ernstigere aandoening groter. Is je kindje na twee weken nog niet griepvrij? Ga dan altijd langs de huisarts.

Over dit artikel

Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen over veel voorkomende babykwaaltjes. De informatie in dit artikel is met zorg samengesteld en bedoeld om jonge ouders te ondersteunen bij het omgaan met griep en koorts bij je baby. Ieder kind is anders en daarom adviseren wij altijd om in het geval van heftige en/of aanhoudende klachten contact op te nemen met de huis- of consultatiearts. Deze is bekend met de specifieke situatie van je kind en kan daarom als geen ander inschatten of verder onderzoek nodig is.

Over Kabrita

Kabrita Geitenmelk Flesvoeding combineert milde Nederlandse geitenmelk met een moderne samenstelling in lijn met de laatste wetenschappelijke inzichten. Hierdoor ontstaat een volwaardige flesvoeding die belangrijke voedingstoffen op een milde, vriendelijke manier levert. Kabrita wordt volledig in Nederland geproduceerd op basis van Nederlandse geitenmelk.

Kabrita; lief voor kleine buikjes.

Bestel nu direct online